ConfrereNLLogoCYMK

Op 17 mei 2010 is de Confrérie Néerlandaise du Vin officieel als wijnbroederschap opgericht – waar inmiddels meer vrouwen dan mannen bij zitten – en begonnen aan de Voorstadslaan te Nijmegen.

De eerste groep zag het levenslicht onder de vlag van Wijnstudie in 2002. Uiteindelijk waren het 3 groepen onder de vlag van Wijnstudie – het wijn opleidingsbedrijf achter de Confrérie, welke per 17 mei 2010 zijn opgegaan in de Confrérie Néerlandaise du Vin.

Tot op de dag van vandaag zijn de confreriegroepen in Frankrijk het grote voorbeeld en mijn verhaal van verliefdheid voor het mooiste product van de wereld, de wijn en haar (wijn)cultuur. De samenhorigheid, welke kan worden verkregen in de wijngroepen en het delen van mijn kennis die ik ik heb opgedaan in de afgelopen 30 jaar met wijn en sinds 2002 professioneel, deel ik dan ook graag met de leden en tevens de cursisten binnen Wijnstudie.

De opvoeding van de wijnstok maakt deel uit van de cultuur in de ruimste zin, tot aan de cultuur in het glas, de wijn. Het is het essentiële onderdeel van onze cultuur, en voor wat de Confrérie Néerlandiase du Vin betreft een wijnclub die de koppeling heeft van educatie’, ‘(wijn)cultuur’, ‘natuur’, ‘(wijn)geschiedenis’ en natuurlijk ‘wijn’ van af dag een van haar bestaan. Deze combinatie is door de leden in de breedte gedragen en daar ben ik als Grand-Commandeur, erg blij mee. Het is dan ook de basis waaruit de confrérie is ontstaan.

Binnen de confrérie is de voornaamste doelstelling de organoleptisch (proeftechnische) uitdieping. Waar de invloeden van het klimaat, de vinificatietechniek, terroir en de druivenrassen worden meegenomen, maar zeker ook de invloeden van de cultuur rondom wijn. We nemen hierin de combinatie van Wijn én Spijs zeer duidelijk mee in theorie en praktijk, want zonder de heilige twee-eenheid van Wijn en Spijs is het verhaal van de wijn niet compleet. De combinatie van wijn en spijs is hierbij tevens een belangrijke organoleptische kant. Hoe kunnen we goed combineren, waarom gaat iets goed of fout, parallel- of contrast degusteren (proeven), et cetera. Dit nemen allemaal mee in het verhaal van de wijn.

Door kennisoverdracht betere keuzes en met genot
Door geleidelijke kennisoverdracht worden we steeds zelfstandiger in onze keuzes. Keuzes die we maken voor wat de wijnen betreft, maar zeker ook in de keuze die we maken voor de combinatie van wijn en spijs in ons dagelijkse leven. Het aankopen van de wijnen zal dan niet alleen meer gaan om welk druivenras we aanschaffen, maar veel meer over waarom maken we de combinatie in de zin van ingredienten in de wijn die we combineren met de ingredienten die we in de spijsbereiding meenemen of waarmee we de combinatie maken. Denk hier aan de meest verrukkelijke combinaties die we kunnen maken met de ongelofelijke hoeveelheid kazen. Het genot zal er alleen maar groter door worden.

Laat me u ook meenemen in dit mooie verhaal van de wijn en de facetten rondom wijn die het zo compleet maken.

Graag verneem ik van u en zie ik u op een van de kennismakingmomenten waarbij u mijn geschiedenis met wijn en de facetten daaromheen kunt gaan ervaren.

Met vineuze groet,

Uw Grand-Commandeur,

Patrick van Mierlo